Stage lopen

Sinds september 2021 begeleidt GGZ Boxing studenten Toegepaste Psychologie.

 

Deze stage van een jaar houdt in dat je aanwezig bent bij de individuele therapie sessies. Hierbij observeer je vanaf de zijlijn, maar je gaat ook steeds meer een actieve rol aannemen in het uitvoeren van (onderdelen van) de sessies, onder mijn toeziend oog.

 

Dit is een stukje schrijven van een stagiaire:

Ik ben Jahra Boudestein, 25 jaar en ik ben student Toegepaste Psychologie. Ik zit nu in het tweede jaar van mijn studie en toen ik zocht naar een stageplek, kwam ik GGZ Boxing tegen. Het sprak mij meteen aan omdat ik zelf merk dat sport in het algemeen een positief effect heeft op mijn psychische klachten. Ik vind de combinatie van sport en tegelijkertijd werken aan mentale gezondheid heel interessant en daarom leek GGZ Boxing mij ook interessant. Ook was ik heel erg benieuwd hoe deelnemers dit zelf ervaren en hoe die sessies er dan uit zien. Voor de opleiding Toegepaste Psychologie is dit een stageplek die niet vaak voorkomt, waardoor ik eerst niet zeker wist of het vanuit school goedgekeurd zou worden. Gelukkig gebeurde dit wel en kon ik eind september beginnen met mijn stage bij GGZ Boxing.

Sindsdien heb ik de kans gekregen om ‘achter de schermen’ mee te kijken bij individuele sessies. Dit vind ik heel leuk en interessant omdat ik door te observeren goed het verschil kan zien bij een deelnemer aan het begin van de sessie en daarna. Ook valt het me op dat het kickboksen een uitlaatklep is en dat er veel emoties loskomen. Tijdens de sessies wordt er niet alleen aandacht besteed aan het aanleren van de techniek van het kickboksen, maar ook wordt er psycho-educatie gegeven. Daarbij wordt er bijvoorbeeld gefocust op grenzen aangeven, zelfbeeld en hoe iemand omgaat met anderen. De combinatie van de psycho-educatie en het kickboksen lijkt heel goed te werken: ik heb al een aantal keer gezien dat iemand echt in zijn kracht komt te staan tijdens zo’n sessie. Daar leer ik er zelf ook veel van omdat de onderwerpen die besproken worden vaak herkenbaar zijn. Vooral het stuk over trauma en hoe hier aan gewerkt kan worden door middel van kickboksen spreekt mij erg aan.

Als stagiaire houd ik me momenteel verder bezig met verschillende dingen: ik kijk mee bij kennismakingsgesprekken, individuele sessies en daarnaast heb ik zelf ook meegedaan aan een aantal groepslessen waar soms ook therapeutische oefeningen in terug kwamen. Verder ben ik ook aan het oefenen met coaching-gesprekken die ik voer met een deelnemer. Daarbij krijg ik de vrijheid om dit te doen op een manier die bij mij past, waardoor ik ook mijn eigen coaching-stijl kan ontwikkelen.

Tot nu toe heb ik dus positieve ervaringen opgedaan. Ik vind het mooi om te zien hoe Mathijs zijn passie inzet om anderen te helpen en het is inspirerend om te zien hoe mensen door middel van kickboksen in hun kracht komen te staan. Dit inspireert mij om zelf ook bezig te blijven met sport om aan mijn eigen mentale gezondheid te werken. Daarnaast geeft het me de kans om te onderzoeken of het werk als kickboks-therapeut bij mij zou passen en of ik mezelf wil ontwikkelen op dit gebied.
Voor nu wil ik vooral nog veel leren en ben ik erg blij dat ik de kans heb gekregen om hier stage te lopen!