Superhelden Therapie

A hero is an ordinary individual who finds the strength to persevere and endure in spite of overwhelming obstacles.”

~ Christopher Reeve

It's a bird!

It's a plane!

It's... Superhero Therapy!

 

Veel mensen hebben baat bij positieve personen of personages uit de media. Het kan een gevoel van herkenning oproepen bijvoorbeeld.

 

Zelf heb ik in 2012 enigszins ervaren hoe dit kan werken: Tijdens mijn tweede burn-out zag ik op vrijdag 16 november 2012 de film "Superman Returns" op SBS6 wat mijn verloren passie voor de 'Superman'-films met Christopher Reeve deed herleven. Hierdoor werd er iets in gang gezet waardoor ik veel sneller uit mijn burn-out kwam.

 

In 2023 leerde ik de woorden en werken van Dr. Janina Scarlet kennen. Als kind, geboren in Oekraïne, werd zij op 3-jarige leeftijd blootgesteld aan radio-actieve straling als gevolg van de bekende Tjernobyl-ramp op 26 april 1986. Dit had grote gevolgen voor iedereen, ook voor haar. Zo werd ze onder andere extreem gevoelig voor weersomstandigheden.

 

Op 12-jarige leeftijd emigreerden zij en haar ouderlijk gezin naar de U.S.A. Omdat ze de taal niet machtig was, snel uit balans vanwege haar zwakke gestel en meer van dat soort dingen, werd ze enorm gepest op de middelbare school. Op 16-jarige leeftijd zag ze -min of meer per ongeluk- de eerste X-Men film en vanaf de eerste minuut kon ze alleen maar huilen. Ze voelde zich voor het eerst begrepen. Haar grote held werd het karakter 'Storm' (Halle Berry), omdat zij het weer kan beïnvloeden: iets waar Janina zelve alleen maar van kon dromen. Ze was te jong om te beseffen dat ze leed aan posttraumatische stress-stoornis, maar het deed haar wel besluiten om psychologie te gaan studeren en mensen op vergelijkbare manier te helpen.

Janina Scarlet studeerde af tot klinisch psycholoog en ontwikkelde de Superhelden Therapie. Dit is een vorm van therapie waarin de popcultuur (films, games, strips, muziek, etc.) een rol kan spelen. Het is een evidence-based vorm van therapie, gestoeld op zowel ACT (Acceptance Commitment Therapie) als CGT (Cognitieve Gedragstherapie).

Het is holistisch en geheel aangepast op jouw zorgvraag. Het is ook effectief gebleken bijvoorbeeld voor met mensen met autisme.

 

Na het beluisteren van een aantal podcasts van haar over o.a. 'Spider-Man', 'Cobra Kai', 'Lord of the Rings', 'The Punisher' en 'Harry Potter' besloot ik me hier vanuit mijn passie voor Storytelling alsook mijn graden in creatieve therapie, ratio-emotieve therapie en narratieve therapie in te specialiseren. Met medeweten en bemoediging van Dr. Janina Scarlet zelve!

Daarom kijken we tijdens de intake voor de kickbokstherapie of het kickboksend groeien zeker of Superhelden Therapie iets voor jou kan zijn en kunnen we het eventueel integreren in de sessies.

Je kunt het ook apart volgen.

Over Superhelden Therapie bestaan twee standaard vooroordelen: Dat het voor kinderen is en dat het uitgangspunt is dat het over de traditionele fictieve superhelden gaat met bovenmenselijke krachten. Het klopt zeker dat het ook voor kinderen is. Ook voor kinderen. Dus ook voor tieners en volwassenen. Maar het gaat niet alleen over helden met bovenmenselijke krachten. Het gaat ook over voorbeelden van mensen of personages zonder bovenmenselijke krachten die ervoor kozen om hun intelligentie, de wetenschap, techniek, compassie, observatie en andere vaardigheden in te zetten om anderen te helpen.

Iedereen heeft een achtergrondverhaal en de meeste superhelden hebben een traumatisch achtergrondverhaal. Het verhaal van vele helden begint bij verlies, een trauma, misbruik of een levensveranderende pijn. Het is het erkennen van deze pijn en groei - niet ondanks, maar juist dankzij de pijn - dat sommige superhelden gevormd worden.

 

Mocht je het leuk vinden, dan kun je ook lezen waarom wij cosplay enorm bemoedigen en toejuichen. Lees hier de uitgebreide essay daarover.

Meer weten?