Superhelden Therapie

A hero is an ordinary individual who finds the strength to persevere and endure in spite of overwhelming obstacles.”

~ Christopher Reeve

Filmpje "GGZ Boxing presenteert: Superhelden Therapie"

 

It's a bird!

It's a plane!

It's... Superhero Therapy!

 

Veel mensen hebben baat bij positieve personen of personages uit de media. Het kan een gevoel van herkenning oproepen bijvoorbeeld.

Zelf heb ik in 2012 enigszins ervaren hoe dit kan werken: Tijdens mijn tweede burn-out zag ik op vrijdag 16 november 2012 de film "Superman Returns" op SBS6 wat mijn verloren passie voor de 'Superman'-films met Christopher Reeve deed herleven. Hierdoor werd er iets in gang gezet waardoor ik veel sneller uit mijn burn-out kwam.

Superhelden Therapie is een vorm van therapie waarin de popcultuur (films, games, strips, muziek, etc.) een rol kan spelen. Het is een evidence-based vorm van therapie, gestoeld op zowel ACT (Acceptance Commitment Therapie) als CGT (Cognitieve Gedragstherapie).

Het is holistisch en geheel aangepast op jouw zorgvraag. Het is ook effectief gebleken bijvoorbeeld voor met mensen met autisme.

In 2023 besloot ik me hier vanuit mijn passie voor Storytelling alsook mijn graden in creatieve therapie, ratio-emotieve therapie en narratieve therapie in te specialiseren.

Superhelden Therapie is uitermate geschikt als vervolg op de individuele sessies kickbokstherapie , tijdens de combinatie met EMDR of als onderdeel van de individuele therapeutische  sessies kickboksend groeien.

© Mustafa van Buren

Over Superhelden Therapie bestaan twee standaard vooroordelen: Dat het voor kinderen is en dat het uitgangspunt is dat het over de traditionele fictieve superhelden gaat met bovenmenselijke krachten. Het klopt zeker dat het ook voor kinderen is. Ook voor kinderen. Dus ook voor tieners en volwassenen. Maar het gaat niet alleen over helden met bovenmenselijke krachten. Het gaat ook over voorbeelden van mensen of personages zonder bovenmenselijke krachten die ervoor kozen om hun intelligentie, de wetenschap, techniek, compassie, observatie en andere vaardigheden in te zetten om anderen te helpen.

Iedereen heeft een achtergrondverhaal en de meeste superhelden hebben een traumatisch achtergrondverhaal. Het verhaal van vele helden begint bij verlies, een trauma, misbruik of een levensveranderende pijn. Het is het erkennen van deze pijn en groei - niet ondanks, maar juist dankzij de pijn - dat sommige superhelden gevormd worden.

 

Mocht je het leuk vinden, dan kun je ook lezen waarom wij cosplay enorm bemoedigen en toejuichen. Lees hier de uitgebreide essay daarover.

In december 2023 zijn er 5 blogs verschenen in het kader van Superhelden Therapie. In januari 2024 volgde er nog een. Dit zijn de links:

1) Jessica Jones & Het Kilgrave Effect (2 december 2023)

2) Cobra Kai: Hartverwarmende nostalgie, de kracht van een invloedrijke leraar en het pad naar genezing en verbinding (9 december 2023)

3) Harry Potter & De Inzichten van de Geest (16 december 2023)

4) The Punisher: Eindelijk gerechtigheid... (23 december 2023)

5) X-Men: Jean Grey - The Dark Phoenix (29 december 2023)

6) 2024: Into the Spider-Verse!!! (11 januari 2024)

7) De psychologie van Wolverine: De zoektocht naar identiteit (27 maart 2024)

Meer weten?