Onze eigendraadse visie op autisme

Eigenlijk heeft GGZ Boxing geen 'eigen' gevormde visie op autisme, maar onderschrijven we wel een bestaande, holistische & eigendraadse visie die voor veel mensen niet bekend is.

 

Deze visie betekent dat we vierkant staan achter de hypothese van Prof. Dr. Simon Baron Cohen, en dat houdt in dat autisme wordt veroorzaakt door een "extreem mannelijk brein". We zien het niet als afwijking, maar als een conditie. Een eigenschap.

Simon Baron Cohen heeft deze stelling succesvol kunnen aantonen, onderbouwen en verdedigen. Het heeft niets te maken met seksisme.

 

Wist je bijvoorbeeld dat in regio Eindhoven tweemaal zoveel mensen met autisme wonen dan in andere steden? Deze technisch gerichte stad is in onderzoek naar voren gekomen en er is aangetoond dat mensen met autisme veel vaker ook kinderen met autisme krijgen. 

 

Prof. Dr. Simon Baron Cohen

Bij GGZ Boxing zijn we fan van mensen met autisme. Waarom? Omdat deze mensen onwijs goed zijn in de techniek van kickboksen: als ze een techniek goed aangeleerd hebben, doen ze het nooit meer fout!

 

Bovendien kent GGZ Boxing verhalen van mensen bij wie Cosplay en Superhelden Therapie zeer effectief zijn gebleken in het kunnen uiten van emoties en het bevorderen van sociaal gedrag met medecosplayers op bijvoorbeeld ComicCons.

 

Over Prof. Dr. Simon Baron Cohen:

Simon Baron-Cohen (Londen, 15 augustus 1958) is een Brits hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie in de afdelingen psychiatrie en experimentele psychologie aan de universiteit van Cambridge. Hij is een autoriteit in het onderzoek naar het autismespectrum. Hij staat mede aan het hoofd van het Autism Research Centre van de universiteit in Cambridge.

 

Baron-Cohen publiceerde samen met Uta Frith en Alan Leslie een eerste onderzoek naar het verband tussen een vertraagde ontwikkeling van de theory of mind bij kinderen met autisme. Voor het onderzoek ontwikkelden de onderzoekers de Sally en Anne-test.

 

In zijn latere carrière ontwikkelde hij de hypothese dat autisme een vorm is van het hebben van een "extreem mannelijk brein" waarbij autisme verklaard wordt aan de hand van geslachtsverschillen. De theorie is dat gemiddeld meer vrouwen dan mannen goed zijn in het empathiseren en dat gemiddeld meer mannen dan vrouwen goed zijn in het systematiseren. Mensen met autisme zouden volgens de hypothese een uitgesproken vorm van systematiseren vertonen en dus aan het uiteinde van het typische mannelijke profiel zitten. De theorie is niet zonder controverse. Sommigen twijfelen of de typische mannelijke kenmerken in de algemene bevolking zo uitgesproken zijn omdat sommige studies de resultaten minimaliseren.

 

Een Cosplayer verkleed als Donatello

Hij creëerde met deze theorie in gedachte de autismespectrumquotiënt-test, een screentest met vijftig vragen.

 

In zijn boek Autisme en Asperger Syndroom: De stand van zaken maakt hij een opsomming van een breed scala van gedragsuitingen die vaak voorkomen bij autisme, in de categorieën motoriek, repetitief gedrag, taal en communicatie, sociale vaardigheden en cognitieve processen. 

 

Baron-Cohen lanceerde een onderzoeksproject naar een mogelijk verband tussen autisme en een hoog foetaal testosteron. Moeders en kinderen werden gevolgd waarvan de moeder een vruchtwaterpunctie ondergaan had, om de individuele verschillen na te gaan tijdens de zwangerschap en de latere ontwikkeling van het kind. In 2007 werd geconcludeerd dat er een verband bestaat tussen het foetaal testosteron en de ontwikkeling van bepaalde autistische kenmerken.

 

Hij is de stelling genegen dat autisme geen stoornis is, maar dat autistische kinderen zich enkel anders ontwikkelen dan doorsnee kinderen.

(Bron: Wikipedia, 11 sept. 2023)

 

Wat we ook erg leuk vinden om te melden is het bevestigde feit dat Teenage Mutant Ninja Turtle Donatello sinds 2018 bewust een personage is met autisme.