GGZ-Boxing

Kickboksen binnen de GGZ is steeds meer in opkomst. Binnen regio Drechtsteden zijn wij actief met kickbokstherapie. GGZ Boxing is gespecialiseerd in weerbaarheidstrainingen, kickboksen als agogisch middel om blokkades te overwinnen of een doorbraak in je ontwikkeling te realiseren alsook clinics cardiokickboksen op maat voor conditie en sporten op aangepast niveau.

Vaak verloopt dit op verwijzing door behandelaren. Voorbeelden van doelgroepen binnen de kaders van de GGZ zijn: depressie, ADHD/ADD, PTSS en uiteraard ook weerbaarheidstraining voor meer assertiviteit.

EMDR in combinatie met kickboksen als werkgeheugenbelastende taak is sinds 2019 sterk in opkomst dankzij verschillende onderzoeken en daarom zijn mensen die EMDR volgen ook van harte welkom bij GGZ Boxing als aanvulling op het therapeutisch klimaat.

Weerbaarheidstraining voor vrouwen in het algemeen is vrij bekend. Weerbaarheidstraining binnen de GGZ is minder bekend. Kickboksen als weerbaarheidstraining in de GGZ is echter vaak wel wat je noemt een 'latente zorgvraag'.

Mensen die bijvoorbeeld psychosegevoelig zijn worden bovengemiddeld slachtoffer van geweld door anderen. Ik verzorg weerbaarheidstrainingen aan mensen die een makkelijk doelwit en beïnvloedbaar zijn door mensen met verkeerde bedoelingen, schadelijk voor de cliënt. 

 

GGZ Boxing is een initiatief met kickbokslessen voor mensen met psychiatrische problematiek. Mensen met een GGZ indicatie kunnen vaak net niet helemaal mee met de reguliere kickbokslessen. GGZ Boxing verzorgt deze lessen op maat. Individueel of meer in een groepsles, wordt de les afgestemd op het niveau van deze doelgroep. Maatwerk, net als in de zorg.

Kickboksen is zeer geschikt voor deze doelgroep. Zoals bij iedere sport geldt ook hier: even uit het hoofd en meer in contact met het lichaam. Door gebruik te maken van kickbokstechnieken is er meer aandacht voor coördinatie van het lichaam, balans en een juiste houding. Het is zowel een geschikte vorm als dagelijkse sport als weerbaarheidstraining. Jezelf tegenkomen in deze vorm van sport, je krachten en talenten leren kennen alsook waar je grenzen liggen en leren daar niet voorbij te gaan, voor jezelf op te komen en niet het onderspit te hoeven delven.

 

Het dagelijks leven verloopt ook niet zonder slag of stoot, in figuurlijke zin gesproken: kickboksen is een goede metafoor wat betreft verdedigen, inschatten, incasseren en actief instappen. Het heeft veel te maken met assertiviteit. Daarom heeft het kickboksen een groeiende positieve invloed op zowel lichaam als geest.

 

GGZ Boxing: Kans van slagen!

© Bert Seinstra