Achtergrond

Dierbare foto van mij (rechts op de voorgrond) met Leo de Snoo tijdens een les kickboksen, circa 1993, Sportschool Muilwijk te Dordrecht.

Fotografie: Wim Muilwijk

Mijn naam is Mathijs Schaap, geboren in 1976 te Dordrecht. Op 6-jarige leeftijd raakte ik bekend met vechtsporten: eerst judo, vervolgens karate, maar uiteindelijk bleek mijn hart uit te gaan naar kickboksen. Daar begon ik op 15-jarige leeftijd mee. De allereerste gedachte die ik had in mijn eerste minuut kickboksen staat me nog kraakhelder voor de geest, namelijk: Hier is iedereen gelijk. Geen hiërarchie of onderscheid door middel van kleuren banden. Kickboksers dragen een gepast sporttenue die ze zelf uitkiezen en iedereen traint met elkaar. Gevorderden namen de tijd en rust voor beginners en namen zelfs de tijd voor het geven van antwoorden en uitleg.


Zelf heb ik jarenlang les gehad van meervoudig Kickboks- en Muay Thaiboks kampioen Leo de Snoo (5/12/1962 - 15/2/2004). Die man heeft een bijzondere plek in mijn hart. Ten eerste was hij één van de beste technische kickboksers die Nederland heeft gekend en ten tweede heb ik van die man technieken geleerd die ik nooit ergens anders ben tegengekomen.


Mijn keuze voor de gezondheidszorg stond al vrij vroeg vast. Dankzij mijn klassieke scholing tot ziekenhuisverpleegkundige heb ik veel kennis en ervaring wat betreft de anatomie/fysiologie van het menselijk lichaam, spieren en het bewegingsapparaat, alsook conditie, ademhaling en alle bijbehorende (mogelijke) pathologie. Ik was echt zo’n enorme studiebol en ben nog steeds enorm leergierig. Vervolgens draag ik ook met alle liefde en plezier mijn kennis over op anderen.

Tijdens mijn opleiding kreeg ik van collega’s al geregeld te horen dat ik meer een type ben voor de psychiatrie. Daar bleken ze gelijk in te hebben. Vandaar dat ik in 2013 de switch maakte naar de psychiatrie. Als psychiatrisch verpleegkundige werkte ik 10 jaar lang in een (spoed)kliniek.

 

Los van het feit dat ik een doorgewinterde vechtsportbeoefenaar ben alsook een doorgewinterde professional, ben ik ook een doorgewinterde ervaringsdeskundige.

Narcistisch misbruik door vrouwen is een onderwerp waar een behoorlijk taboe op heerst. Mannen schamen zich om dit ten eerste voor zichzelf te erkennen, als ze het al herkennen, en er voor uitkomen richting de buitenwereld kan een beeld schetsen dat ze zwak zijn. En welke man wil nu bekend staan als zwak?

Toch wil ik mezelf niet afschilderen als slachtoffer. Ik ben immers geen lijdend voorwerp, maar een zelfstandig naamwoord.

Naast alle jaren ervaring in vechtsport en de GGZ heb ik mij moeten leren wapenen tegen dit soort vrouwen.

 

Narcisme in de media wordt vooral geschetst met een man als dader. Net als in de somatische onderzoeken, zijn geestelijke ziektebeelden vrijwel altijd omschreven met symptomen en kenmerken als gevolg van onderzoek bij mannen. Daarom blijven de symptomen en kenmerken zoals vrouwen die vertonen onbelicht en veelal niet zodanig te herkennen.

 

We moeten af van het valse beeld dat mannen zwak zijn als zij het doelwit zijn (geweest) van vrouwen met zeer kwalijke bedoelingen, want alleen dan kan er groei zijn bij de slachtoffers en kan er in de toekomst een einde komen aan narcistisch misbruik door vrouwen.

Want inzien, erkennen en herkennen van narcistisch misbruik door vrouwen vereist juist heel veel kracht en zal je geestelijk sterker en sterker maken.

Daarom zijn mannen die zelf het doelwit zijn geweest van narcistisch misbruik door de andere sekse net zo goed welkom bij GGZ Boxing als vrouwen.

 

Om verschillende redenen waren er periodes in mijn leven waarin het kickboksen op een veel te laag pitje stond. Ook ik kom dus niet uit een blanco achtergrond wat betreft mijn levensverhaal en kan daarom extra gepassioneerd over het kickboksen vertellen, want ik ging me pas beseffen hoe ik deze sport had gemist toen ik na deze periode de bokshandschoenen weer aantrok. Het werd weer rustig in mijn hoofd. Sindsdien is de sport terug in mijn leven en meer dan ooit tevoren.

Met al deze passie en liefde voor het kickboksen waar ik niet over uitgepraat raak, werd het op een gegeven moment tijd om GGZ Boxing te gaan starten.

Ik kan daar alleen nog aan toevoegen dat ik cursussen, opleidingen en workshops heb gevolgd zoals 'Creatieve Therapie', 'Ratio-Emotieve Therapie', 'Narratieve Therapie', 'Boksfitinstructeur bij de Nederlandse Boksbond, de volledige Bokscoaching-Academy, Parkinson Boxing coach en 'Traumasensitief Kickboksen'. In 2024 volgde ik de opleiding voor EMDR. Alle diploma's en certificaten die ik behaalde zijn officieel erkend. Kijk ook zeker eens naar de mogelijkheid van Superhelden Therapie.

In GGZ Boxing kan ik helemaal kwijt wie ik ben en alle expertise die ik meebreng.

Niets dan trots op deze mooie onderneming! 

 

Ik doe dagelijks aan meditatie en mindfulness, en dit heeft gewoon hetzelfde effect!
~Edwin, deelnemer GGZ Boxing~

 

Ik merk aan mezelf dat ik in mijn emoties meer onder controle heb
~Linda, deelneemster GGZ Boxing~

 

GGZ Boxing is een laagdrempelige manier om via het fysieke het mentale te bereiken. In het kickboksen laat je zien wie je bent als persoon en waar mogelijk de knelpunten liggen die jou belemmeren in het dagelijks leven. Ben je bijvoorbeeld een vechter? Een vluchter? Iemand die snel bevriest? Geef jij je snel gewonnen? Iedere persoonlijkheid heeft zijn mooie kanten, maar ook zijn mindere kanten. Binnen GGZ Boxing kijken we daar naar en werken we samen aan de punten die voor jou problematisch zijn met het doel om daar de juiste balans in te vinden.


Inmiddels heeft GGZ Boxing al een aardige voet aan grond gezet in Dordrecht. Meerdere mensen hebben met succes de modules rondom kickboksen afgerond om meer weerbaar te worden in het dagelijks leven, zowel fysiek als mentaal. Dankzij de kickbokscoaching volgens de modules van GGZ Boxing zijn mensen meer in hun kracht komen te staan.

GGZ Boxing heeft al veel mensen kunnen helpen op deze unieke manier.

 

- Ervaar jij hindernissen in je leven wat jouw dagelijks functioneren belemmert?
- Wil je meer weerbaar worden? Assertiever?
- Meer rust in je hoofd ervaren?
- In een veilige setting persoonlijk gecoached en behandeld worden in de vorm van kickboksen?
- Barrières doorbreken? Iets afsluiten en achter je laten?

 

Kijk op het rooster van GGZ Boxing en kom kennismaken!

 

*De namen van genoemde deelnemers zijn gefingeerd en daarom dus niet hun echte namen.

© Bert Seinstra