Home » Achtergrond

Achtergrond

Dierbare foto van mij (rechts op de voorgrond) met Leo de Snoo tijdens een les kickboksen, circa 1993, Sportschool Muilwijk te Dordrecht

Mijn naam is Mathijs Schaap, geboren in 1976 te Dordrecht. Op 6-jarige leeftijd raakte ik bekend met vechtsporten: eerst judo, vervolgens karate, maar uiteindelijk bleek mijn hart uit te gaan naar kickboksen. Daar begon ik op 15-jarige leeftijd mee. De allereerste gedachte die ik had in mijn eerste minuut kickboksen staat me nog kraakhelder voor de geest, namelijk: Hier is iedereen gelijk. Geen hiërarchie of onderscheid door middel van kleuren banden. Kickboksers dragen een gepast sporttenue die ze zelf uitkiezen en iedereen traint met elkaar. Gevorderden namen de tijd en rust voor beginners en namen zelfs de tijd voor het geven van antwoorden en uitleg.


Zelf heb ik jarenlang les gehad van meervoudig Kickboks- en Muay Thaiboks kampioen Leo de Snoo (5/12/1962 - 15/2/2004). Die man heeft een bijzondere plek in mijn hart. Ten eerste was hij één van de beste technische kickboksers die Nederland heeft gekend en ten tweede heb ik van die man technieken geleerd die ik nooit ergens anders ben tegengekomen.


Mijn keuze voor de gezondheidszorg stond al vrij vroeg vast. Dankzij mijn klassieke scholing tot ziekenhuisverpleegkundige heb ik veel kennis en ervaring wat betreft de anatomie/fysiologie van het menselijk lichaam, spieren en het bewegingsapparaat, alsook conditie, ademhaling en alle bijbehorende (mogelijke) pathologie. Ik was echt zo’n enorme studiebol en ben nog steeds enorm leergierig. Vervolgens draag ik ook met alle liefde en plezier mijn kennis over op anderen.

Tijdens mijn opleiding kreeg ik van collega’s al geregeld te horen dat ik meer een type ben voor de psychiatrie. Daar bleken ze gelijk in te hebben. Vandaar dat ik in 2013 definitief de switch maakte naar de psychiatrie. Als psychiatrisch verpleegkundige werk ik in een spoedkliniek, op een medium-care afdeling voor volwassenen.

 

© Bert Seinstra

Om verschillende redenen waren er periodes in mijn leven waarin het kickboksen op een veel te laag pitje stond. Ook ik kom niet uit een blanco achtergrond wat betreft mijn levensverhaal en kan daarom extra gepassioneerd over het kickboksen vertellen, want ik ging me pas beseffen hoe ik deze sport had gemist toen ik na deze periode de bokshandschoenen weer aantrok. Het werd weer rustig in mijn hoofd. Sindsdien is de sport terug in mijn leven en meer dan ooit tevoren.


Met al deze passie en liefde voor het kickboksen waar ik niet over uitgepraat raak, werd het op een gegeven moment tijd om GGZ Boxing te gaan starten. Inmiddels heb ik meerdere officieel erkende certificaten behaald als boksfitinstructeur en bokscoach.

 

Ik doe dagelijks aan meditatie en mindfulness, en dit heeft gewoon hetzelfde effect!
~Edwin, deelnemer GGZ Boxing~

 

Ik merk aan mezelf dat ik in mijn emoties meer onder controle heb
~Linda, deelneemster GGZ Boxing~

 

GGZ Boxing is een laagdrempelige manier om via het fysieke het mentale te bereiken. In het kickboksen laat je zien wie je bent als persoon en waar mogelijk de knelpunten liggen die jou belemmeren in het dagelijks leven. Ben je bijvoorbeeld een vechter? Een vluchter? Iemand die snel bevriest? Geef jij je snel gewonnen? Iedere persoonlijkheid heeft zijn mooie kanten, maar ook zijn mindere kanten. Binnen GGZ Boxing kijken we daar naar en werken we samen aan de punten die voor jou problematisch zijn met het doel om daar de juiste balans in te vinden.


Inmiddels heeft GGZ Boxing al een aardige voet aan grond gezet in Dordrecht. Meerdere mensen hebben met succes de modules rondom kickboksen afgerond om meer weerbaar te worden in het dagelijks leven, zowel fysiek als mentaal. Dankzij de kickbokscoaching volgens de modules van GGZ Boxing zijn mensen meer in hun kracht komen te staan.

GGZ Boxing heeft al veel mensen kunnen helpen op deze unieke manier.

 

- Ervaar jij hindernissen in je leven wat jouw dagelijks functioneren belemmert?
- Wil je meer weerbaar worden? Assertiever?
- Meer rust in je hoofd ervaren?
- In een veilige setting persoonlijk gecoached worden in de vorm van kickboksen?
- Barrières doorbreken? Iets afsluiten en achter je laten?

 

Kijk in de agenda van GGZ Boxing en kom kennismaken in een gratis proefles!

 

*De namen van genoemde deelnemers zijn gefingeerd en daarom dus niet hun echte namen.

© Bert Seinstra